Stress och känslan av att inte hinna med leder ofta till sämre mental och fysisk hälsa. Genom att strukturera vardag och fritid på ett smart sätt går det att få bättre balans i livet. För att det ska bli lättare att komma igång har vi här samlat tips för en enklare vardag.

Låt inte renovering och vardagssysslor ta all tid

Har du ett hus som behöver renoveras kan det vara lockande att försöka göra delar av jobbet själv för att spara pengar. Tyvärr leder det ofta till att all ledig tid går åt till renovering och att tid till träning och att laga nyttig mat försvinner. Risken är också att du inte blir lika nöjd med resultatet som om professionella hantverkare hade gjort jobbet. Att exempelvis lägga ett nytt tak kräver både erfarenhet och rätt kompetens. Genom att anlita DM Tak för att utföra takläggning på huset kan du ägna tid åt sådant du gillar samtidigt som ditt hus får ett snyggt yttre.

Även enklare vardagssysslor kan vara smart att ta hjälp med för att få tid över. Många väljer att ta städhjälp varje vecka för att på så sätt få bättre balans i livet. Genom att kombinera städhjälp med att beställa hem matkassar med nyttig mat sparar du mycket tid som gör att du blir mindre stressad av vardagspusslet.

Planera in egentid i kalendern

För att en hälsosam livsstil ska kunna bli verklighet gäller det att du gör bra val med den lediga tid du har. Om ditt mål är att träna tre gånger varje vecka behöver du planera in passen i kalendern för att vara säker på att de ska bli av. För att uppnå balans och minska stress räcker det inte bara med träning och hälsosam kost. Även tid för avkoppling, till exempel för att läsa en bok i lugn och ro eller ta ett bad, är viktigt att planera. Är det svårt att varva ner på hemmaplan bland övriga familjen kan du till exempel boka tid för massage eller besöka ett spa.

Prioritera aktiviteter

Ett vanlig dilemma som många människor ställs inför är att det är många roliga saker de vill hinna med. Tyvärr har varje vecka bara ett visst antal timmar och att minska ner på sömnen är inte ett bra alternativ eftersom det leder till sämre hälsa. Med andra ord måste du ibland tacka nej till saker trots att du skulle vilja tacka ja. Det går helt enkelt inte att vara med på alla utekvällar, föreningsaktiviteter och resor. Fundera över vilka aktiviteter som är viktigast för dig och prioritera dessa. Lär dig att tacka nej på ett artigt sätt och ha inte dåligt samvete för att du inte kan vara med på allt.