Renare livsstil med vitt snus?

Frågan om vitt snus är bättre än både vanligt snus och cigaretter är en het potatis just nu. Såväl influensers som kändisar har anklagats för att gå tobaksbolagens ärenden när de gör reklam för vitt snus.

Den som vill prova på vitt snus hittar allt och lite till på snusnetto.se till en billig peng. Här finns olika smaker av det vita snuset som marknadsförs som tobaksfritt.

Är vitt snus tobaksfritt?

Vid närmare granskning visar det sig rätt snabbt att det är en sanning med modifikation. Det vita snuset innehåller nikotin, men inte i form av tobaksblad – nikotinet extraheras istället från själva tobaksplantan i form av nikotinsalt. Det vita snuset är alltså fritt från tobaksblad, men inte från nikotin från tobaksplantan.

Hälsofördelar

Det finns dock fördelar med vitt snus – det är inte brunt och du slipper bruna fläckar om du råkar somna med en prilla under läppen. Det vita snuset är ännu så nytt på marknaden att det inte finns några undersökningar av hur hälsovådlig eller hälsofrämjande produkten är. En del forskare är dock oroade över att det vita snuset har hög nikotinhalt, vilket ökar risken för att bli beroende.

Smakerna är dock väldigt fräscha och vitt snus verkar uppiggande, men måste användas med måtta – något som är en utmaning bland främst unga användare av produkten. Snus har dock den fördelen jämfört med cigaretter att du inte luktar illa eller påverkar omgivningen med rök när du snusar. Vad som känns rätt och riktigt kring snus och hälsa får användaren själv avgöra. Att det vita syftar på en produkt som är renare är ett marknadsföringstrick.