Enligt mig är en av de första saker man bör tänka på när det gäller att upprätta en sund livsstil och ett sundare liv, de vanor som man har under sina dagar. En av de vanorna handlar om sömnen då denna är otroligt viktig för att orka med. några tips för att skapa bra sömnvanor kan till exempel vara att lägga ifrån sig telefonen och stänga av datorn minst en timma innan sovdags. studier har visat att just skärmat med så kallat blå ljus gör att vi sover sämre då de imiterar dagsljus på ett sätt som stör produktionen av hormoner som får oss att bli sömniga. det är därför en god idé att stänga av dessa skärmar en god stund innan sov dags. Läs gärna mer här, om sömnskola där det finns många bra tips. En annan vana som är bra att anamma för god sömn är att lägga sig vid samma tid varje kväll och att stiga upp vid samma tid på morgonen. denna typ av rutin gör att kroppen vänjer sig vid detta och därmed också får lättare för att slappna av och somna på kvällen. Det gör det även lättare att producera de hormoner som hjälper oss att sova bra under natten.

En av de viktigaste sunda vanorna utöver sömn är ju också att se till att man rör på sig tillräckligt under dagen. många sitter ganska mycket stilla och arbetar nästan hela dagen framför en datorskärm. Detta stillasittande är inte bra för vår hälsa utan vi behöver rörelse och frisk luft under dagen. Skippa därför inte den dagliga promenaden utan gå ut i naturen och se er om. Både kroppen och ens mentala hälsa kommer att bli bättre på grund av det.

Ännu en sak som påverkar ens livsstil på ett negativt sätt är att man ofta inte har saker utanför arbetet att se fram emot. Till exempel en hobby eller liknande. Detta kan ju med fördel kombinerad med ovanstående punkt om att få in rörelse under sina dagar. Ett bra sätt är ju till exempel att utöva en lagsport i någon form. Då får man även ett socialt nätverk som är en enorm fördel för ens mentala hälsa men kombinationen blir ju en fördel för både kropp och själ så att säga. enbart fördelar med ett sådant upplägg med andra ord.

Det sista jag vill ta upp här som ett litet extra tips är att meditera. många kämpar just nu med mental ohälsa och något som varit en stor hjälp för mig är att jag har mediterat en hel del och därmed blivit mindre ängslig och orolig med hjälp av det. Med det sagt så vill jag också påpeka att det är otroligt viktigt att be om hjälp om man behöver det och att det absolut inte ska finnas någon skam i detta. Det finns alltid hjälp och det är alltid värt att be om den hjälpen. Jag kommer även att skriva mer om mental hälsa så håll ögonen öppna för det.

Med det sagt så är dessa alltså några av de tips jag har för att leva hälsosamt.