En av de frågor jag tog upp ovan var ju mental hälsa vilket absolut hör till vår allmänna sundhet och påverkar vårt välmående enormt. Jag vill i denna text ge några tips och råd kring detta. Specifikt under denna pandemi så är det många som har haft lidit av och med mental ohälsa av många olika anledningar.

Det första jag vill säga här är att jag vill att alla som har det svårt ska känna att de kan få den hjälp de behöver. Därför vill jag också här tipsa om sätt att få hjälp om man behöver det: sätt att få hjälp, klicka gärna. Klicka på länken för tips kring detta. Det finna alltid hjälp att få, och man ska aldrig vara rädd för att kontakta sin vårdcentral eller en psykolog om man behöver det.

Med det sagt så vill jag här ge några andra tips för att må så bra som möjligt. Det första av dessa är att hålla kontakten med sina nära och kära, med sina vänner och bekanta. Att ha ett nätverk att vända sig till när man tycker att det är jobbigt är otroligt viktigt. Att ha goda kontakter är därför något av det viktigaste man kan göra för att se till at stöd finns där när man behöver det som mest.

Ett annat tips här är att ta promenader och att komma ut i naturen. Studier har visat att när man kommer ut i naturen så mår man faktiskt bättre, delvis på grund av den friska luften men också på grund av dagsljuset som man utsätts för. Vi i de nordiska länderna får ofta inte tillräckligt med dagsljus och kan må sämre på grund av detta både fysiskt och psykiskt.

Rörelse är ännu ensak som får oss att mentalt må bättre. Detta för att man efter att ha tränat utsöndrar ett hormon som gör att vi mår bättre och blir gladare. Kombinationen rörelse och frisk luft är därför något som är fantastiskt för att må bättre. Med tanke på att många har stillasittande arbeten som utförs inomhus så är detta ett väldigt hett tips.

Det sista tipset jag vill ta upp här är att försöka komma in i vanan att meditera. Det kanske låter galet och kanske det inte är för alla men för mig har det hjälpt att komma igång med meditation och det gör att jag blir lugnare och mer energisk under mina dagar.