Träning och kostTräning och kost

Mental hälsa Mental hälsa

Sunda vanor

Enligt mig är en av de första saker man bör tänka på när det gäller att upprätta en sund livsstil och ett sundare liv, de vanor som man har under sina dagar. En av de vanorna handlar om sömnen då denna är otroligt viktig för att orka med. några tips för att skapa bra sömnvanor kan till exempel vara att lägga ifrån sig telefonen och stänga av datorn minst en timma innan sovdags. studier har visat att just skärmat med så kallat blå ljus gör att vi sover sämre då de imiterar dagsljus på ett sätt som stör produktionen av hormoner som får oss att bli sömniga. det är därför en god idé att stänga av dessa skärmar en god stund innan sov dags. Läs gärna mer här, om sömnskola där det finns många bra tips. En annan vana som är bra att anamma för god sömn är att lägga sig vid samma tid varje kväll och att stiga upp vid samma tid på morgonen. denna typ av rutin gör att kroppen vänjer sig vid detta och därmed också får lättare för att slappna av och somna på kvällen. Det gör det även lättare att producera de hormoner som hjälper oss att sova bra under natten.

En av de viktigaste sunda vanorna utöver sömn är ju också att se till att man rör på sig tillräckligt under dagen. många sitter ganska mycket stilla och arbetar nästan hela dagen framför en datorskärm. Detta stillasittande är inte bra för vår hälsa utan vi behöver rörelse och frisk luft under dagen. Skippa därför inte den dagliga promenaden utan gå ut i naturen och se er om. Både kroppen och ens mentala hälsa kommer att bli bättre på grund av det.

Ännu en sak som påverkar ens livsstil på ett negativt sätt är att man ofta inte har saker utanför arbetet att se fram emot. Till exempel en hobby eller liknande. Detta kan ju med fördel kombinerad med ovanstående punkt om att få in rörelse under sina dagar. Ett bra sätt är ju till exempel att utöva en lagsport i någon form. Då får man även ett socialt nätverk som är en enorm fördel för ens mentala hälsa men kombinationen blir ju en fördel för både kropp och själ så att säga. enbart fördelar med ett sådant upplägg med andra ord.

Det sista jag vill ta upp här som ett litet extra tips är att meditera. många kämpar just nu med mental ohälsa och något som varit en stor hjälp för mig är att jag har mediterat en hel del och därmed blivit mindre ängslig och orolig med hjälp av det. Med det sagt så vill jag också påpeka att det är otroligt viktigt att be om hjälp om man behöver det och att det absolut inte ska finnas någon skam i detta. Det finns alltid hjälp och det är alltid värt att be om den hjälpen. Jag kommer även att skriva mer om mental hälsa så håll ögonen öppna för det.

Med det sagt så är dessa alltså några av de tips jag har för att leva hälsosamt.

Sund mental hälsa

En av de frågor jag tog upp ovan var ju mental hälsa vilket absolut hör till vår allmänna sundhet och påverkar vårt välmående enormt. Jag vill i denna text ge några tips och råd kring detta. Specifikt under denna pandemi så är det många som har haft lidit av och med mental ohälsa av många olika anledningar.

Det första jag vill säga här är att jag vill att alla som har det svårt ska känna att de kan få den hjälp de behöver. Därför vill jag också här tipsa om sätt att få hjälp om man behöver det: sätt att få hjälp, klicka gärna. Klicka på länken för tips kring detta. Det finna alltid hjälp att få, och man ska aldrig vara rädd för att kontakta sin vårdcentral eller en psykolog om man behöver det.

Med det sagt så vill jag här ge några andra tips för att må så bra som möjligt. Det första av dessa är att hålla kontakten med sina nära och kära, med sina vänner och bekanta. Att ha ett nätverk att vända sig till när man tycker att det är jobbigt är otroligt viktigt. Att ha goda kontakter är därför något av det viktigaste man kan göra för att se till at stöd finns där när man behöver det som mest.

Ett annat tips här är att ta promenader och att komma ut i naturen. Studier har visat att när man kommer ut i naturen så mår man faktiskt bättre, delvis på grund av den friska luften men också på grund av dagsljuset som man utsätts för. Vi i de nordiska länderna får ofta inte tillräckligt med dagsljus och kan må sämre på grund av detta både fysiskt och psykiskt.

Rörelse är ännu ensak som får oss att mentalt må bättre. Detta för att man efter att ha tränat utsöndrar ett hormon som gör att vi mår bättre och blir gladare. Kombinationen rörelse och frisk luft är därför något som är fantastiskt för att må bättre. Med tanke på att många har stillasittande arbeten som utförs inomhus så är detta ett väldigt hett tips.

Det sista tipset jag vill ta upp här är att försöka komma in i vanan att meditera. Det kanske låter galet och kanske det inte är för alla men för mig har det hjälpt att komma igång med meditation och det gör att jag blir lugnare och mer energisk under mina dagar.

Sund kost och mat

Jag vill i denna text prata lite om vad vi äter , hur och när men också varför vi äter som vi gör. Jag tror att den kost vi äter idag inte är den bäst lämpade för den livsstil vi har. Låt mig förklara vad jag menar med det. Förr i tiden var lång fler människor bönder och jordbrukare än de vi har idag och då arbetade man också på ett helt annat sätt. Man följde dygnets naturlig rytm på ett helt annat sätt än vad man gör också.

Men det jag vill prata om är att man också åt annorlunda eftersom man ofta åt det man odlade eller det som jägare lyckats få tag på. Det innebär att man åt mer frukt och grönt än vad jag tror många gör idag. Mer sallad och grönsaker fanns också. idag har vi tillgång till mer köttprodukter, mjölkprodukter och annat som vi äter väldigt mycket av. Dessa saker massproduceras och det påverkar inte bara kvalitén på produkterna men också innehållet. Detta påverkar också vår hälsa anser jag. På vilket sätt kanske du nu undrar? Jo, Jag menar att Det har betydelse var vår mat kommer ifrån och vad vi stoppar i oss. Det påverkar vår hälsa och vårt välmående mer än vad vi tror. Kan man få tag i mat som inte är massproducera och som är närodlad till exempel så tror jag att det är en fördel för en själv.

Kosten påverkar våra kroppar otroligt mycket och vikten av att få i sig bra mat kan knappast underskattas. Det jag tror man ska tänka på vad gäller det är att få i sig tillräckligt varierad kost och att tänka på att äta mycket frukt och grönt. För tips se mer på råd om kost så hoppas jag att det hjälper.

Kombinera kost och motion

De bästa tipsen jag kan ge för att må så bra som bara är möjligt är att kombinera en god kost med regelbunden motion och i denna text kommer jag att förklara varför.

Kombinationen att få i sig bra mat med god näring och att röra på sig tillräckligt är verkligen ovärderlig men vilket skulle då vara bästa sättet att få till en bra rutin? och hur får man i sig tillräcklig varierad kost? Mitt tips här är att se till att man äter frukost och sedan en frukt mellan frukost och lunch sedan äter man lunch och då bör man också se till att komma ut och få lite luft så en lunchpromenad är ett toppensätt att få in motion under dagen. Efter sin arbetsdag så är det en god idé att få i sig energi igen och kanske frisk luft igen om man har orken eller om man inte har fått det tidigare. sista målet mat är kvällsmat och det bör man äta senast två timmar innan man lägger sig för att sova för kvällen enligt de studier jag kunnat hitta. mer om kost kan man hitta här:kosttips

Detta är ju dock enbart tips för en rutin. Fler tips i nästa text.

Konkreta tips för kost och motion

I denna delen av texten om att kombinera kost och motion vill jag komma med andra konkreta tips för att kombinera dessa två på bra sätt.

Ännu ett sätt att få in tillräckligt med motion under sina dagar kan vara att göra det till en av sina hobbys att sporta på något sätt och här är det bara fantasin som sätter stop… Badminton, tennis Golf, Fotboll, paddel o.s.v. Det finns hur mycket som helst som man kan göra på sin fritid. känner man inte för det så är, som jag nämnde innan, promenader (och här kan det till och med räcka med att promenera hem från arbete eller annan sysselsättning). Vi spenderar ju alla väldigt mycket tid hemma just nu så ett tips för det är att titta på olika gratis appar (det finns flera) eller på Youtube träningspass där det finns massor av olika träningsrutiner som man kan följa.

När det gäller att kombinera detta med bra matvanor så gäller det att tänka att man ska äta ofta och gärna inte jättestora portioner. Istället bör man, som jag nämnde i föregående text tänka på att variera de rätter man äter och se till att man äter massor av olika saker.

Tips för mental hälsa

I denna delen av texten vill jag tala om den mentala aspekten av vårt välmående och jag tänker att Jag vill börja med att(än en gång) ta upp några av de ställen man kan vända sig till om man behöver hjälp, så klicka gärna på länken nedan för att få tips om detta stöd och hjälp Det finns alltid hjälp.

Med det sagt så tänker jag att det också finns sätt att försöka hålla sig så hälsosam det går också förutom den hjälp som det också finns att få. Ett av de sätt som jag talade om ovan var ju att ta sig ut i naturen och att återknyta till den vilket jag anse är en enorm hjälp, särskilt att ta sig ut i skogen eller kanske utmed havet (eller ett annat vattendrag) om man har möjlighet till detta . Ett andra tips som har hjälpt mig är att meditera och nedan finns några nybörjarmeditationer om man är nyfikenmeditation, kanske kan de hjälpa.

Andra saker man kan göra är att se till att försöka röra sig under dagen och att man inte sitter på samma ställe och gör samma sak under en hel dag, Även små saker kan göra enorm skillnad, som att ta små pauser under sina arbetsdagar för att röra på sig och för att hålla sig igång. Att se till att blodsockret håller sig stabilt under dagen är ännu en sak man kan göra för att se till att man mår bra även mentalt.

Jag hoppas att dessa tips kan hjälpa och några fler kommer i nästa text.

Fler tips för mental hälsa

Många kämpar ju just nu med att hålla ångest och oro stångna. I denna text vill jag rikta in mig på just saker som kan hjälpa med detta.

Första saken som jag anser kan hjälpa är att hålla en någorlunda bra ordning, både i övriga delar av sitt hem och på sitt kontor eller sen yta man använder för sitt arbete. Att hålla ordning och veta var saker hör hemma ger ett lugn som jag anser hjälper. Självklart gäller detta i den kapacitet man själv har.

En annan sak som kan bidra är att ta med naturen in, till exempel i form av blommor (när det är möjligt). Detta ger både en behaglig doft som får en att må bra och något trevligt att titta på. Enkla saker som att bädda sängen och att byta plats att arbeta på kan också göra väldigt mycket för att öka välmående när man arbetar hemifrån under hela dagar som ibland kan kännas långa.

Den tredje och sista saken som jag vill tipsa om är väldigt enkel men inte desto mindre viktig, nämligen att ta pauser när det känns tungt, här är några övningar: pausövningar som man kan göra . Gärna också där man rör på sig, även små pauser räknas

Kontakta oss gärna via formuläret nedan om du har några tips, frågor eller kommentarer!

brunetten.se – Allt om hälsa och livsstilbrunetten.se – Allt om hälsa och livsstil