Håret – en viktig del av utseendet

Det hår som växer på vårt huvud är en viktig del av vårt utseende. Många lägger stor vikt vid att deras hår ska se bra ut. Därför kommer du i det här inlägget få veta allt om håret, och hur vi tar hand om det.

Om håret

Innan vi kan gå mer in på hur du bäst kan ta hand om ditt hår behöver du veta vad hår är för något. Hår är ett sorts trådformat protein som växer ur hudens hårsäckar. Hår kommer i olika färger, tjocklekar och former. Det hår som växer på huvudet finns främst där för att skydda huvudet mot starka UV-strålar. Precis som resten av vår kropp kan även håret drabbas av sjukdomar. Ett exempel på det är alopecia som gör att håret faller bort på vissa fläckar och ibland över hela kroppen. Du kan läsa mer om det på https://nordichair.com/sv/haravfall/sjukdomar/alopecia-areata/ där du får veta mer om sjukdomen.

Ta hand om håret

Eftersom håret är en av de mest framstående egenskaper människan har så är det många som lägger mycket tid, energi och pengar på att ta hand om sitt hår. För en del räcker det att klippa det någon gång om året och använda schampo och balsam de köpt i butiken för att tvätta det regelbundet. Andra har istället en hel rutin kring hur de tar hand om sitt hår och använder ett flertal olika produkter. Förutom att du kan använda schampo och balsam när du tvättar ditt hår kan du också använda dig av håroljor och inpackningar för att ge ditt hår en extra boost.

Styling

Det finns en hel del olika sätt att styla ditt hår på. Du kan börja med att använda dig av en hårborste för att reda ut trassel och göra håret redo för styling. Sedan finns det en hel uppsjö av stylingverktyg du kan använda dig utav. Till exempel en locktång för att locka ditt hår och en plattång för att platta ditt hår. Du kan också använda dig av en hårtork om ditt hår är blött för att få det torrt och ge det mer volym. När du ska använda ett stylingverktyg är det viktigt att du skyddar håret med hjälp av en värmespray.

Förutom att du kan använda dig av stylingverktyg för att styla ditt hår kan du använda olika produkter som ger ditt hår en annan struktur. Till exempel hårmousse eller hårvax. För att vara säker på att din frisyr håller kan du använda hårspray.

Frisyr

En frisyr är den stil du har på ditt hår. Du kan be om en viss frisyr när du går till din frisör. Men du kan också ändra din frisyr tillfälligt på egen hand. Du kan till exempel sätta upp ditt hår med en hårsnodd i en tofs eller fläta håret. Ett annat sätt att piffa till ditt hår är genom att använda ett hårband.