Kom på rätt kurs med din ekonomi

Många svenskar känner att de inte riktigt får pengarna att räcka till varje månad. Genom att ta tjuren vid hornen och börja göra rätt åtgärder kan situationen förbättras rejält. Här kommer några tips hur man får vardagsekonomin på rätt kurs igen.

Att kartlägga orsakerna

För de flesta svenskar är det utgifterna snarare än inkomsterna som har gått överstyr. Det kan vara svårt att planera resor och matinköp så att det blir så billiga som möjligt. Många smålån kan dessutom ge en bitter eftersmak och kosta flera tusenlappar varje månad. Det kan faktiskt vara läge för många att betala av sina kreditkortsskulder en gång för alla och helt undvika dem. De kostar vanligen mer än de smakar och kan orsaka en del störningar i vardagsekonomin. En annan vanlig bov till att vardagsekonomin inte riktigt går runt är ofta innehavet av en bil. Det går pengar till bensin, försäkring och service. Dessutom finns det utgifter för parkering, parkeringsböter och andra mindre utgifter. Äger man en bil på avbetalning gr det även ett par tusenlappar även dit. Har man möjlighet att börja åka kollektivt, kan det göra en enorm skillnad. Tillhör man dem som är beroende av en bil kan alternativet vara att skaffa en mindre eller billigare. Äger man en bil som man vill sälja eller byta, är det bra att få en gratis bilvärdering hos Riddermark bil. Därefter vet man vad man har att vänta sig och kan planera därefter.

Få kontroll på ekonomin

Genom att börja skriva upp alla utgifter man har under en månad går det lättare att se vart det brister. Därefter gör man en budget som anger vad hyra, mat och transport egentligen borde kosta. Man kommer säkerligen hitta en hel del konstigheter. Bland annat har de flesta prenumerationer och andra månadsavgifter som är mer eller mindre onödiga. Att betala av sina kreditkortsskulder är en bra början för att minska onödiga månadskostnader. Så här kan man då gå till väga.

  • Börja med att betala in extra på det kort som har den högsta räntan.
  • Se till att inte ta några nya lån då de gamla betalas av.
  • Skaffa ett sparkonto där åtminstone en månadslön finns, ifall det blir ett nödfall.